info@restaurangsvalan.se
042-288151 eller 042-288439

Recept 6

Fransk ciderkyckling med varm quinoasallad
Näringsvärde per/portion
Energi 3145 kJ / 752 kCal

Ingredienser

Portioner: 4                                                                   

  • 100 g rimmat fläsk (tärnat)
  • 15 cm skivad purjolök
  • 600 g kycklinglårfilé (skuren i mindre bitar)
  • 1/2 tsk dragon eller timjan
  • 2 dl torr fransk äppelcider eller konc äppeljuice, vatten och äppelcidervinäger (2 dl äppelcider motsvarar 1/2 dl konc äppeljuice, 1 1/2 dl vatten och 2 tsk äppelcidervinäger)
  • 2 dl Grädde ( Man kan använda matlagningsgrädde istället )
  • 1 krm cayennepeppar
  • 2 msk färsk hackad persilja
  • salt och svartpeppar efter smak

Quinoasallad

  • 2 morötter skurna i stavar
  • 300 g jordärtskocka (kan bytas ut mot palsternacka) i 2 cm tärningar
  • 1 stor rödlök i klyftor
  • 1 msk olivolja
  • salt och svartpeppar efter smak
  • 2 dl okokt quinoa
  • 1/2 hönsbuljongtärning
  • hackad bladpersilja till garnering

Gör så här

  • Stek fläsket på medelhög värme så att fettet smälter ut och fläsket får lite stekyta. (man kan hoppa fläsket om man vill ha mindre kcal)
  • Lyft upp fläsket på en tallrik och lägg ner kycklingen. Om det inte har smält ut tillräckligt med fett i stekpannan, tillsätt en smula smör. Bryn kycklingbitarna och lyft sedan upp dem ur pannan.
  • Bryn sedan purjolöken och rör i dragon eller timjan och låt steka någon minut. Lägg över alltihop i en gryta och slå över äppelcider eller juice och vinäger samt grädde eller crème fraiche. Lägg på lock och sjud i 20 minuter eller tills kycklingen är mör. Smaka av med cayennepeppar, svartpeppar och salt och rör tills sist ner persiljan.
  • Värm ugnen till 225°C.
  • Blanda morötter, jordärtskocka och rödlök med salt och olivolja i en långpanna och rosta dem mjuka i ugnen i 20 minuter.
  • Quinoasallad: Koka quinoan enligt anvisningar på paketet men byt ut saltet mot den halva hönsbuljongtärningen. Blanda den färdiga quinoan med de rostade rotsakerna och smaka av med salt och svartpeppar. Garnera eventuellt med bladpersilja.
  • Servera kycklinggrytan med quinoasalladen och en grönsallad eller kokt broccoli.